miercuri, 4 aprilie 2018

Brânzeturi cum se cuVin 21 : Delaco – Rotenberg – Marmara


Ediţia Brânzeturi cum se cuVin cu numărul 21 organizată de către Asociaţia Bloggerilor Olteni şi DictionarCulinar.ro a avut loc joi, 22 februarie  la Crama Restaurantului Marmara.

Brânzeturile de la Delaco şi asocierile propuse au fost prezentate de Alin Sintimbrean iar despre vinurile de la Domeniile Rotenberg ne-a povestit somelierul Florentin Picu şi de Alina Bahnar, Marketing Manager la Crama Rotenberg.








Asocierile culinare prezentate  la degustare au fost următoarele, toate vinurile servite fiind făcute din struguri de Merlot :

1.      Blanc de Merlot, Menestrel 2017 + Havarti Delaco D'Exceptie + covrigei




2.      Rosé Rapsod 2017 + Brie au Bleu Ile de France



3.      Merlot Menestrel 2015 + Emmentaler Delaco  + mar + merisor + sare afumata



4.      Merlot Notorius 2014  Cascaval Delaco + covrigei



5.      Merlot Emeritus 2013 – Grana Padano Delaco D’Exceptie



6.      Merlot Primus 2013 + Danish Blu Extra Creamy Castello 






Câteva informaţii foarte interesante şi care au  caracter de noutate despre Crama Rotenberg  pentru acei care nu  au auzit până acum despre aceste vinuri : 

Merlot-ul Rotenberg este considerat unul dintre cele mai bogate şi savuroase vinuri roşii fãcute vreodatã în Ceptura, produs exclusiv manual, fãrã nici un fel de intervenţii ale tehnologiei.

La Crama Rotenberg se  obţin  aceste vinuri roşii seci  de mare complexitate urmărindu-se cu mare atenţie  toate elementele care influenţează calitatea vinului şi anume strugurele, fermentarea şi butoiul în care se maturează vinul.

Cele  23 de hectare de vie aflată între comunele Ceptura şi Fântânele  sunt plantate în majoritate cu Merlot cu o vechime de peste 50 de ani.
Din acest motiv producţia la hectar este de circa 6 tone, strugurii fiind culeşi şi selecţionaţi manual, cei necorespunzători fiind eliminaţi.

Aici se cultivă şi puţin  Cabernet Franc şi Cabernet Sauvignon.
Vinurile Merlot obţinute aici sunt extreme de fructoase, expresive şi puternice.
Strugurii sunt fermentaţi separat pe plaiuri, fiecărui plai fiindu-i potrivită drojdia optimă. 

Vinul roşu este fermentat în vase semi-deschise, cu cu căciulă imersată. Sâmburii sunt menţinuţi în căciula care nu este sparta (pigeage) şi ca urmare se elimină cea mai mare parte a taninurilor rele, amare şi ierboase. 
Cu toate că este scump şi ne industrial, acest procedeu conferă vinurilor o fineţe deosebită, de neatins în "inoxuri". 

Cele 2 beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitaţional în care vinul nu este agresat de pompe. 
Trecerea vinului din vasele de fermentare în butoaie şi din butoaie în sticle se face sub influenţa greutăţii proprii  evitând filtrarea mecanică. Vinul este limpezit cu albumina din albuş de ouă, atunci când este necesar.

Butoaiele tradiţionale de 225 litri (barrique) se confecţionează din gorun românesc, gorun francez sau originar din ţările baltice. 
Acest lemn  nu trebuie să aibă "albituri" (fibre albe, permeabile) sau carii; lemnul este învechit cel puţin 18 luni în vânt şi ploaie pentru a spăla seva şi o parte din taninii "tari". 
Butoiul este apoi ars în adâncime, pentru a da un gust caracteristic vinului Rotenberg. Timpul şi intensitatea arderii reprezintă secretul celor de la Rotenberg. 
Vinul Rotenberg este la final învechit în butoaie noi şi reînnoire timp de 12-24 de luni , în funcţie de conţinutul de tanini şi de evoluţia sa.

Chiar dacă eu am apreciat cea de-a treia combinaţie nu exagerez dacă spun că toate vinurile prezentate sunt de calitate şi le recomand tuturor celor care doresc să bea un pahar de vin bun sau să ofere un cadou cuiva drag.

Menestrel este un vin roşu sec, nefiltrat, de îndelungată păstrare, baricat 12 luni în baricuri din gorun românesc.




Este un vin corpolent, foarte lung, cu accente de gem de prune, vanilie, cocos, ciocolata, cafea, piper şi lemn exotic care poate fi păstrat la 12 grade Celsius timp de 7 - 9 ani.

Pentru mine este exemplul clasic de vin mediu, abordabil şi în acelaşi timp cu o tuşă de seriozitate şi un strop de prestanţă.
Necesită a fi servit în compania unor preparate consistente.

Originară din valea Emmental din Elveţia,  Emmentaler este considerată unul din felurile de brânză cel mai greu de obţinut datorită procesului de măturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului şi a găurilor specifice din structură.


Este o brânză tare produsă din lapte de vacă pasteurizat cu gust dulceag, uşor acid având o textură fermă cu găuri mari.

Emmentalerul te ademeneşte prima dată cu aroma specifică, dulceaga, care aduce a miez de nucă verde. Aspectul său este inconfundabil, cu găuri mari care străbat interiorul bucăţilor de brânză. Dioxidul de carbon este cel care determină aceste goluri, deoarece se elimină în procesul de producţie, formând bule de aer în compoziţie. 

Emmentalerul e unul dintre acele brânzeturi care pot satisface chiar şi cele mai pretenţioase gusturi şi e perfect atât pentru platouri reci, salate, dar şi ca ingredient de bază al unor reţete spectaculoase. 
Poate fi folosit în diverse reţete: cartofi gratinaţi, gordon bleu sau paste, dar şi în combinaţie cu diferite fripturi, asezonat  cu vin roşu, nuci şi struguri.

Aș putea descrie vinul ca pe o tradiţie, caşcavalul ca un deliciu iar combinaţia celor două ca o livadă.

Gazda noastră Restaurantul Marmara a fost la înălțime ca de obicei.

Aici am servit preparate turceşti foarte bine pregătite pe care alături de brânzeturi le-am asociat ultimului vinurilor roşii  servite.




La finalul degustării a urmat tragerea la sorţi, fiecare combinaţie a avut admiratorii ei astfel încât unii participanţi au plecat acasă cu sticla de vin preferată.

În concluzie toate vinurile de la Rotenberg sunt în stiluri diferite şi au per ansamblu o tuşă aparte (probabil provenita în principal din lipsa filtrării) care le deosebeşte de produsele “industriale”,  insuflându-le un spirit tradiţional, popular, manufacturier.


Dacă acest lucru este pe gustul vostru rămâne să decideţi fiecare, dar un iubitor de Merlot cred că poate găsi în portofoliul Cramelor Rotenberg un vin cu care să se înţeleagă, să îi fie pe plac şi pe care să şi-l poată permite!

Am petrecut o seară interesantă alături de prieteni în compania cărora toţi am reuşit să descoperim lucruri noi despre vin şi să cunoaştem oameni interesanţi şi pasionaţi de ceea ce fac.

Niciun comentariu: