marți, 24 mai 2016

Alaturi de francofoni, Dodo Nita si benzile desenate

Sambata 21 mai 2016 la ora 11.30 la sediul Aliantei Franceze din Craiova, str. Romain Rolland, nr. 7 ,bunul meu prieten care este cunoscutul istoric si critic de benzi desenate Dodo Nita a vorbit invitatilor sai despre publicatii tiparite in limba franceza pentru Franta si Belgia, fapt mai putin cunoscut in prezent.
Aceasta a fost una din manifestarile organizate cu ocazia Zilelor Francofoniei care s-au desfasurat in perioada 20-22 mai 2016.





In general in Romania s-au tiparit benzi desenate si literatura scrisa de autori celebri: Jules Verne, Honore de Balzac, Alphonse Daudet si altii.



Aceasta traditie continua si in prezent.

In continuare domnul Valentin Tanase care este un pictor si sculptor celebru a lansat cartea Povestiri Istorice de Dumitru Almas fiind autorul ilustratiilor care au fost expuse la Cercul Militar din Craiova.



Vorbind despre aceasta carte Dodo Nita spune:

"În acel gri şi trist deceniu opt al secolului trecut, o carte a venit să coloreze universul copilăriei al unei întregi generaţii de copii:   Povestiri istorice, scrise de Dumitru Almaş.
Practic au apărut trei volume cu aceste povestiri, la Editura Didactică şi Pedagogică, în 1982, 1984 şi 1987 şi ceea ce le  diferenţia de numeroase alte cărţi de popularizare a istoriei din deceniiile precedente,  sunt  minunatele haine grafice în care a îmbrăcat artistul Valentin Tănase povestirile lui Dumitru Almaş."

"Reeditări ale celor trei volume (reunite de-acum într-unul  singur) au mai fost, în 1990 şi în 2005, dar ediţia 2015, de la editura Agora,  este cea mai impozantă, cu adevărat nec plus ultra.
 În primul rând Valentin Tănase a adăugat numeroase noi  ilustraţii, apoi macheta şi tiparul arată impecabil, iar ediţia prezentă dispune de un  serios aparat critic. "

"Pentru mulţi copii din anii 80 istoria României nu înseamnă searbedele manuale şcolare ci aceste minunate Povestiri Istorice. Aşa că,  pentru copiii copiilor din anii 80, dar şi pentru noi, cei care dorim să ne regăsim candoarea copilăriei,   cartea respectivă este cea mai potrivită lectură."

Domnul Valentin Tanase ne-a povestit ca inainte de a elabora ilustratiile a studiat costumele epocilor respective si a vizitat locurile unde s-au petrecut intamplarile povestite: Vaslui, Selimbar sau Campia Turzii.

Un fapt foarte amuzant povestit de domnul Valentin Tanase a fost acela ca fiind admirator al formatiei Beatles a postat intr-o ilustratie chipurile membrilor formatiei in alta ilustratie figura lui George Harrison sau in alta un autoportret.

De asemenea intr-o fresca din 1984 cu tema "Intrarea lui Mihai Viteazu in Alba Iulia" a ilustrat un personaj cu chipul sau si alte  doua cu chipul tatalui sau si al socrului care semana cu fostul presedinte Traian Basescu.

In perioada in care Traian Basescu a fost presedinte presa a facut nenumarate speculatii pe aceasta tema.

La final renumitul pictor ne-a marturisit ca a fost intodeauna un om care a iubit istoria si a vrut sa 
contribuie la cinstirea eroilor.

Tot in cadrul acestui eveniment domnul Serban Andreescu autor de benzi desenate a lansat cartea ilustrata Castelul din Carpati dupa Jules Verne.



A fost  intalnire plina de farmec si umor care ne-a amintit de lecturile copilariei.



Voua va plac benzile desenate?





Niciun comentariu: